Det började med havsfiske!

Jag startade min första e-handel, havsfiskecenter.se, på sensommaren 2005. Fröet till butiken såddes dock redan våren 1998. Det var då jag åkte till Norge för att havsfiska för första gången. Vi var fyra stycken som åkte, ingen av oss hade fiskat i havet tidigare. En av oss, han som fixade med resan, hade en bekant som varit på den campen som vi skulle till och han hade såklart även fått en del tips om var och hur man skulle fiska.

Vad är havsfiske!

För den som inte vet hur havsfiske från båt går till så kommer här en kort förklaring. När man fiskar i havet från båt så fiskar man vertikalt, dvs man fiskar rakt ner. Man kastar alltså inte ut sitt bete så som man gör när man fiskar med haspel eller spinnutrustningar. Djupet man fiskar på är mellan 10 och 1000 (tusen) meter. Det vanligaste djupen är nog mellan 30 och 100 meter. För att kunna fiska vertikalt så behöver man tunga drag, så kallade pilkar (ej att förväxlas med pirkar som används vid isfiske) eller om man metar så har man ett riktigt tungt bly eller annan vikt. Tyngden på varierar från 100-600 gram men ska man fiska riktigt djupt kan man behöva vikter på 1.5-2 kilo. För att kunna hantera de tunga betena så använder man grova spön och kraftiga rullar med flätlina.

Vi tyckte att havsfisket var väldigt roligt så redan på hösten 1998 åkte vi på vår andra resa. Ju mer vi fiskade desto mer idéer om vad man skulle behöva för utrustning fick vi. Problemet var att det inte fanns någon butik vare sig på nätet eller i irl som hade ett bra utbud av havsfiske. om det berodde på att butikerna inte kunde havsfiske eller om det var att frakten blev så dyr är lite oklart. Men min tanke var att -"Om jag har problem att få tag i utrustning så borde det vara fler som har samma upplevelse." Så med det i bagaget startade jag havsfiskecenter.se

Starta butik

Jag köpte en butik för 700:- den kan ha hetat Midicart, men jag är lite osäker. Betalningarna sköttes med förskott och postförskott. Kommer ni ens ihåg postförskott? Senare lades faktura till. Det fanns möjlighet att koppla kortbetalning till webbutiken men priset var avskräckande. 10% per köp kostade det. Då tyckte jag att det var oöverstigligt. Men i efterhand kan jag ångra att jag inte tog kostnaden och marknadsförde den säkra betalningen som det hade inneburit. Vet du hur konkurrenterna som hade irl-butik löste kortbetalning på den tiden? Man skrev helt enkelt in alla sina kortuppgifter som skickades okrypterat till handlaren som sen knappade in kortnummer mm i sin kortmaskin som de hade för irl-butiken. Det var tider det! När webbutiksmotorn byttes ut till Prestashop så kom möjligheten att använda PayPal och Payson. Mer om dessa i ett senare inlägg.

havsfiskecenter.se

One thought on “Det började med havsfiske!

  1. You could pгomote your kid to stroll through keeping your hands
    out facing you while ѕtooping on the flooring
    as well as encouraging him оr her to strll towards you.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *