Att starta en e-handel

2005 i e-handels relativa ungdom fanns det e-handelsplattformar som hade annonser typ -"Registrera din e-handel nu och börja sälja om 10 minuter!" Det stämmer lika lite nu som då! I mitt förra inlägg beskrev jag lite kort vad som fick mig att vilja börja med e-handel. Men vad behöver man tänka på och göra innan man kan få sin första order?

Vad ska du sälja? Av vem ska du köpa? Hur mycket ska du köpa? Ska du ha ett eget lager eller ska du använda ett tredjeparts lager (3PL). 3PL innebär att någon annan sköter lagret, packning och logistiken.

Om du ska ha lagret själv så måste du fundera på vad du behöver för packmaterial. Behöver du kartonger i olika storlekar eller räcker det med kuvert med bubbelplast? Om du ska använda kartonger vad ska du ha som utfyllnadsmaterial? Vilken typ av tejp ska du ha för att försegla paketen med? Jag skulle rekommendera att du börjar med en transparent 50mm bred packtejp.

Vad ska butiken heta? Vad ska du ha för domännamn? Jag tycker att du ska välja ett domännamn som du kan köpa både .se och .com Om .se och .com är upptagna så ska du inte registrera .nu .info .eu eller någon annan toppdomän. Om du tex registrerar dindomän.info och ,se och .com redan är registrerat av någon annan så finns det en risk att du driver trafik till dina konkurrenter.

E-postadresser! Du ska använda e-postadresser med ditt eget domännamn typ info@mindomän.se. Du ska på inga villkors vis ha en adress typ mindomän@gmail.com

Vilken e-handelslösning ska du välja? Det här är en större fråga än de flesta anar. Det bästa är om man kan testa olika varianter men det är såklart svårt om man inte har någon erfarenhet av e-handel. Det finns mängder med e-handelslösningar att välja på, de kostar allt från 0:- till 10.000-tals kronor per månad. Mer om e-handelslösningar i ett senare inlägg.

När du valt e-handelslösning så vet du om du behöver skaffa ett webbhotell eller inte. Om du valt en e-handelslösning som du ska "hosta" så behöver du ett webbhotell. Men snälla, välj inte första bästa och framförallt inte det billigaste. I vårt mobila samhälle är hastighet en framgångsfaktor och den tekniken får man inte.

Hur ska kunderna betala? Vilka betalmetoder ska du ha i din nya shop? Mer om betallösningar i ett senare inlägg.

Transporterna till kund, vem ska få den äran att sköta det? Vem det blir beror naturligtvis på vad du säljer. Själv anlitar jag Posten Brev till 90% och DHL löser de stora tyngre produkterna.

Kan du få bilder från dina leverantörer? Om ja, så kommer du att behöva ett bildbehandlingsprogram. Detta för att du troligtvis kommer att behöva ändra storleken på leverantörens bilder. Ett förhållandevis billigt och tillräckligt bra program är Affinity photo, det kostar 649:- till PC eller Mac. För att göra bilderna ännu mindre kommer du att behöva använda gratistjänsten Tiny. Men Tiny kan du minska bildernas storlek med upp till 80%,

Har jag glömt något? I så fall tar vi det i ett senare inlägg.