Rysk mobilisering

Mer nutidshistoria än så här blir det sällan! I morse sändes ett bandat tv-tal med Rysslands pressident. I talet meddelade han att ryssland ska göra en partiell mobilisering. Vad det betyder är det ingen som riktigt föratår, förutom att det uppenbarligen går jättedåligt för ryssland i sitt olagliga krig i Ukraina. Vidare så meddelade igen, ingen vet för vilken gång i ordningen, Putin att han ska börja använda atomvapen. Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu lät senare meddela att mobiliseringen handlade om 300.000 soldater ur reserven.

Vad betyder detta?

Vi börjar med de 300.000 soldaterna. Det är onekligen många soldater. Varför behöver man så många? Enligt Putin så har ryssland förlorat endast 5.000 soldater sedan den 24 februari. Det är såklart en jättelögn som vilken idiot som helst kan genomskåda. Exempel: Ukraina har till dagens datum rapporterat att de förstört 2227 stridsvagnar. En rysk stridsvagn har en tre man stark besättning. Om alla stridsvagnarna hade sin besättning på plats så har vi redan här 6.681 döda ryssar. Så det mest sannorlika antalet döda ryska soldater är det som den Ukrainiska försvaret anger, dvs ca 54.810 till dags dato. Då förstår man bättre varför Ryssland behöver tillföra 300.000 man. Den stora frågan är hur man tänkt sig att beväpna en här i den storleken. På sovjetuninens tid så hade man troligtvis lyckats med det. Men då hade det inte varit frågan om modern utrustning, inte ens för tiden. Dagens Ryssland har stora problem att få fram utrustning i dessa mängder. Det är inte krångligare än att titta på den utrstning man utrustat den ryska invasionsarmen med. Hjälmar, som påminner med om trangiakök än om skyddsutrustning, som är till för soldater. Det har förekommit att soldater inte fått någon skyddsutrustning alls vid inmönstring, den har regementschefen eller annat högt befäl sålt. Kleptokrati när den fungerar som bäst! Soldaterna har helt enkelt fått spendera sin första månadslön på en hjälm och en skyddsväst. De skyddsvästar som rysland tillhandahåller för vanliga infanterisoldater har ofta mycket mer att önska. En kudde fungerar nästan lika bra.

Kärnvapnen

Putin känner uppenbarligen att han håller på att förlora och då drar han sitt sista kort, kärnvapen. Den här gången är det tydligen allvar, eller? Var har han tänkt bränna av det kärnvapnet? Nu handlar det såklart om sk taktiska kärnvapen dvs små kärnvapen. Var kan man tänka sig att bränna av ett taktiskt kärnvapen?
Oavsett var man tänker sig att skjuta med taktiska kärnvapen så kommer USA och Nato att svara. Om Putin känner sig förudmjukad nu, så är det inget mot vad han kommer att känna sig efter västvärldens svar. Nu kommer det aldrig att bli någon kärnvapenattack på Ukraina. För att det ska genomföras så måste alla ända ned till piloten som ska trycka på avtryckaren i sin fighterjet tycka att det verkar som en bra idee att vara den siste ansvarige för att smälla av ett kärnvapen.

I skrivande stund pågår demonstrationer i över 40 städer i Ryssland. Minst 1.000 personer har arresterats.

Exempel på ryska stridshjälmar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *