Flugbindningsmaterial

Guideline Flugfiske kommer under 2009 att börja leverera flugbindningsmaterial även på den svenska marknaden. Tidigare har man levererat flugbindning i Norge.

Prisbilden ger dock mer att önska. Om tanken är att man ska ta upp kampen med exempelvis Fly Dressing så får Guideline nog sänka sina marginaler betydligt. Men några godbitar ska nog gå att hitta.

Överetablering av fiskeutrustning?

Ett flertal grossister har förutspått att vi, på den svenska marknaden, inom något år kommer att få se en minskning av antalet grossister och butiker som säljer sportfiskeutrustning. Det finns idag ett 20 tal hyfsat stora grossister på den svenska marknaden. Till dessa ska läggas ett antal wannabes som slåss med näbbar och klor för att marknadsföra sin fullständigt okända eller egendesignade varumärken. Vidare finns det möjlighet för svenska butiker att göra sina inköp från utländska grossister både i och utanför Europa. Som regel ger detta en lägre inköpskostnad. Baksidan av medaljen är dock att frakterna är betydligt dyrare. Från länder utanför Europa tillkommer dess utom tull och handlar man med flugbindningsmaterial så tillkommer dyra veterinärintyg vid inköp av fjäder och hårmaterial.

Om man granskar antalet grossister som säljer flugbindningsmaterial och produkter för flugbindning kan man notera följande. Det finns mins sex svenska grossister som har en betydande inkomst från flugbindning. Till detta ska då läggas två danska grossister som nästan uteslutande säljer flugbindningsmaterial samt tre svenska som har mellan 10 och 30 produkter för flugbindning. Ett flertal butiker, framförallt webbutiker, importerar också material från en stor Amerikansk grossist. Kan det verkligen finnas utrymme för dessa? Frågan torde vara berättigad i dagens läge när man kan köpa färdigbundna flugor för 5-6 kronor på nätet. Att dessa som regel är av riktigt dålig kvalité verkar inte bekomma konsumenterna. Men man får vad man betalar för.

Tittar man på det sk Svenssonfisket, haspelspön, spinnare, skeddrag, meteset och annat som ”vanliga” människor köper, finner man även där en överetablering. I det här segmentet finns det hur många wannabes som helst, framförallt på nätet. Men det får bli en egen artikel. Det kan, framförallt på mindre orter, vara problematiskt att få omsättningen att räcka ihop för en utpräglad sportfiskebutik. Säsongen är ofta relativt kort och konkurrensen hård. Postorder via webbutiker ökar från år till år. På de små orterna är det dess utom inte ovanligt att sporthandlaren, leksaksaffären, pappershandeln eller livsmedelsbutiken har ett sortiment av fiskeutrustning. Detta leder ofta till att  det totala utbudet blir smalt. Ofta blir det de mest namnkunniga grossisterna som får leverera sina toppsäljande produkter.

Kastinstruktioner med Drugge

Hardy har tillsammans med Mattias Drugge tagit fram en instruktions-DVD om hur man kastar med flugspö. Mattias Drugge som är en välkänd och karismatisk kastinstruktör visar på filmen både hur man kastar enhands och tvåhands flugspö. DVD’n kommer att finnas i handeln lagom till julhandeln.

Ny Fluglina

Mattias Drugge har tillsammans med Fairpoint och RIO tagit fram en ny fluglina som kommer att heta RIO Dart. Rio Dart påminner om den långkastande RIO Outbound men har en kortare klump. Klumpen lär vara ca 9 meter. Det rekomenderade priset kommer att vara 799:-

Flugfiske vs Golf

Flugfiske och Golf har mer gemensamt än man vid en första tanke anar.

En bra nybörjarutrustning kan man köpa begagnad för ca en tusenlapp

Både golf och flugfiske kan vara extrema materialsporter med grymt dyra utrustningar. Vill man spela/fiska på de bästa banorna/vattnen, så kostar det där efter.

Det gäller att göra svingen exakt likadan varje gång för att uppnå bästa resultat. Längden i slaget regleras med hastigheten i svingen samt klubbvalet.
Längden i kastet regleras med hastigheten i svingen samt hur mycket lina som finns utanför spötoppen.

Ibland är det korta men exakta slag och kast som gäller. Andra gånger premieras längden.

Sist men absolut inte minst. Den största likheten mellan golf och flugfiske är att man inte vill spendera tid på rangen eller kastbanan. Man vill ut på banan/vattnet direkt. Ofta blir då resultat därefter.

Fundera gärna på hur det kommer sig att Annika Sörenstam och Mattias Drugge är så duktiga att slå respektive kasta. Svaret är naturligtvis att övning ger färdighet.