Flugbindningsmaterial

Guideline Flugfiske kommer under 2009 att börja leverera flugbindningsmaterial även på den svenska marknaden. Tidigare har man levererat flugbindning i Norge.

Prisbilden ger dock mer att önska. Om tanken är att man ska ta upp kampen med exempelvis Fly Dressing så får Guideline nog sänka sina marginaler betydligt. Men några godbitar ska nog gå att hitta.

Nya Flugbindningsmaterial

Crilles flugfiske har utökat sortimentet av flugbindningsmaterial för dig som gillar flugbindning av realistiska flugor Tjeckiska nymfer. Materialet kommer Virtual Nymph och är riktigt intressant. De materialen är ;

Coleoptera Body – Ett material för att göra skalbaggar och myror av.

Ephemera Yarn – Kroppsmaterial

Flexi Body  -  Material till kroppar och ryggar

Flytyers Designers Skin   -  Material till kroppar och ryggar

Nymphskin – Töjbart kroppsmaterial

Polywing  - Ett vingmaterial för realistiska flugor

Porcupine Guard Hair  - Material för ben och stjärtspröt.

Listen to the river vol 2 – En riktigt fin bok som beskriver hur man binder realistiska flugor steg för steg.

 

Besök
Crilles Flugfiske

Dyrare Flugbindning!

Som tidigare rapporterats har priserna på havsfiskutrustning ökat dramatiskt de senaste tre åren. Det beror på att metallpriserna i världen ökat. Det behövs en hel del metall för att dra ner ett bete till det djup som fisken står på.

Nu börjar världsmarknadspriserna slå även mot flugbindningsmaterial. Kroktillverkaren Partridge meddelar att de höjer priserna på sina krokar med 15-20% pga av ökade metallpriser. Troligtvis kommer fler kroktillverkare som ex Mustad att tvingas följa efter. Nu kan emellertid prishöjningarna dämpas av den stundande lågkonjunkturen. En lägre efterfrågan på metall från exempelvis bilindustrin borde kunna dämpa prishöjningarna och kanske till och med sänka priserna något. Om nu tillverkarna sänker priset när det lyckats få upp det? Tveksamt, men möjligt.

Det senaste året har även genetiskt odlade nackar, från exempelvis Whiting och Keough, ökat i pris. Det beror inte på ökade metallpriser men däremot på en ökad priser på spannmål. Oavsett om man odlar hönsfåglar för att de ska ätas eller om man ska göra prima tupphackel av dem så måste de få mat. Dessa matas nästan uteslutande med produkter som är tillverkade av majs och sojabönor.

Efterfrågan på majs är enorm i Nord-Amerika. I Mexico livnär sig fattiga människor på att äta majsbröd och i USA tillverkar man Etanol av majs. Det har faktiskt gått så långt att de allra fattigaste i Mexico inte har råd att äta majsbröd pga att feta Amerikaner nu mer tankar sina bilar med etanol. Det kan inte vara ekologiskt hållbart eller försvarbart i det långa loppet. Bilindustrin och även energiproducenterna borde ägna mer tid åt att forska om solenergi. Jorden bombarderas med 14 miljoner gånger så mycket energi som vi för närvarande gör av med. 14.000.000!!

Åter till flugbindningen. Naturligtvis måste producenterna av tuppnackar höja priset på produkterna när deras kostnader ökar. Hur det blir med priserna på indiska och kinesiska nackar är lite svårare att sia om. Man kan nog förvänta sig att priserna stiger även på dessa nackar. Men av andra skäl än ökade spannmålspriser. Indiska och kinesiska nackar är restprodukter som tas till vara på vid slakt av fågel som används mat. Vad dessa fåglar matas med vet jag inte men knappast med de bästa råvarorna. Om priset på dessa nackar ökar med än index så beror det på ökade lönekostnader. Asiaterna har gått från att tjäna ingenting till att tjäna lite grann. Som exempel kan nämnas att kinesiska fabriksarbetare fram till idag sällan eller aldrig fått betalt för övertid. Nu mer ligger den ersättningen på ca 7 kronor i timmen! Om andra fåglar som odlas fram för att bli flugbindningsmaterial också kommer att öka i pris är svårt att sia om. Det beror på vilken kost de får och i vilket land de odlas.

Har ökade priser en positiv eller negativ betydelse för flugbindningen i Sverige? Det finns två läger.

Ett som tycker att det är förskräckligt dyrt med allting. – ”En tuppnacke för 700:- aldrig. Då köper jag hellre flera av de billiga.” Tankevurpa! Om man köper en Whiting Bronze tuppnacke eller sadel så räcker den troligtvis hela livet för den normale flugbindaren. Och då har man kvalitetsfjädrar att binda med. De vanligaste flugbindningsmaterialen har så väl tilltagna förpackningar att de räcker nästan hur länge som helst om man binder för eget bruk.

Det andra lägret är av det mer positiva slaget. De anser att en ökad prisbild kommer att göra så att billiga flugor kommer att bli dyrare. Även dessa producenter måste betala det högre priset för flugbindningsmaterialet. Då menar man att följden skulle bli att flugfiskarna själva skulle börja binda flugor.

Fiskeutrustning på nätet

Otaliga är de webbutiker som säljer fiskeutrustning som kommit och gått. I genomsnitt brukar dessa finnas kvar på webben i två år. När avgiften för domännamn och Web-Hotel ska betalas år 2 eller 3 läggs verksamheten ner, eller försvinner, åtminstone från webben. Ofta är det duktiga sportfiskare som länge drömt om att sälja fiskeutrustning. Skälet kan vara allt från att själv kunna köpa fiskeutrustning billigt till att man drömmer om att så småningom kunna leva på sin hobby.

Problemen för den nye sportfiskeentreprenören är många. Många har inte kunskap om hur man bygger hemsidor och sökmotoroptimering (SEO) har de aldrig hört talas om. Följden blir att man anlitar någon webbyrå som naturligtvis vill ha betalt för sina tjänster, ofta ganska bra betalt. Årsavgifter på 10-12 tusen är inte ovanliga. Den nye förtagaren gör det inte lättare för sig då målet ofta är att sälja fiskeutrustningen så billigt som möjligt. För att lyckas med det så måste man köpa in ofta undermåliga produkter. Problemet med dessa produkter är att de som efterfrågar den här typen av fiskeutrustning inte gör sin inköp på webben. De gör impulsköp på stormarknader, bensinmackar och diverse överskottsbolag under industrisemestern.

Ett av de största misstagen de nya webbutikerna gör, detta gäller inte bara fiskeutrustning, är att de lägger ut produkter i webbutiken som man inte har i lager. Detta utan att tala om att de är beställningsvaror. Följden blir att man gör många men små beställningar och eftersom att man pressar priset så blir det inte många kronor över per beställning. Det här beteendet är tyvärr vanligt även bland vissa etablerade webbutiker. Tyvärr så har detta beteende skapat en misstro bland konsumenterna. Det är dock fler och fler webbutiker som satsar på att ha lagersaldo i webbutiken. Man får bara hoppas att saldot stämmer, annars hade man lika gärna kunnat fortsatt som tidigare.

Ett annat segment av nya webbutiksägare som vill sälja fiskeutrustning på nätet är de som redan har en ”riktig” sportfiskebutik. Eller en fiskebutik i IRL (In Real Life) som det heter på Internetspråk, men det visste ni säkert redan! De har sällan problemet med att de ska dumpa priset och försöka vara billigast i hela värden. Deras problem ligger ofta bristande kunskaper om webbprogrammering och SEO. De ställs dess utom för en del nya utmaningar. Det är exempelvis mycket lättare att hålla lager i en butik på gågatan än på webben. I den butiken kan man lätta hänga om produkter om det tar slut på någon färg eller storlek. På webben kan man ta bort produkten eller fylla på lagret.